De geschiedenis van de relaxfauteuil.


Een stukje geschiedenis schrijven!

Het ontstaan van de relaxfauteuil.


De geschiedenis van de relaxfauteuil.

De geschiedenis van de relaxfauteuil is er één die verder terug gaat dan u in eerste instantie zou denken. Vroege voorlopers van een relaxfauteuil zijn de chaise longues. Een kruising tussen een stoel en een ligbed. Deze bestonden al in het oude Egypte. Zij gebruikten een chaise longue om te ontspannen. Een gesprek met vrienden verliep zeer aangenaam als zij plaats namen op zo'n chaise longue. Deze voorloper van een relaxfauteuil werd gemaakt van een houten lattenbodem afgedekt met samengebonden palmbladeren.

 

De oude Romeinen namen dit idee over en gebruikten een chaise longue ook als bed 's nachts. Zij maakten deze nog comfortabeler door het met stof te bekleden. Er zijn vele schilderijen waarbij u varianten kunt zien van een chaise longue, waarop een vooraanstaande heer of dame werd afgebeeld. Liggend op decadente ligbedden omgeven door luxe kussens, druiven en wijn. Deze variant van een chaise longue werd ook wel een “Kline” genoemd.


De ontwikkeling zette zich door...


Een ligbed was niet alleen ter ontspanning. Al in het jaar 1790 werd de allereerste tandarts “fauteuil” ontworpen. Deze stoel was verstelbaar en had een beweegbare hoofdsteun.

 

De voorloper van een relaxfauteuil voor in huis stond in die tijd voor luxe en rijkdom. De elegante uitstraling werd vaak gecombineerd met een overdaad aan zachte kussens en stoffen. Relaxen werd tot een kunst verheven. Dat je luxe vermaak en ontspanning wel aan de Fransen kunt overlaten blijkt wel dat zij niet lang hebben gewacht met het laten maken van hun eigen variant.

 

De oorsprong van de hedendaagse relaxfauteuil ligt in het prachtige 19de eeuwse Parijs. In de het midden van de 19de eeuw introduceerden de Fransen een ligbed. Het ligbed kon dienst doen als bed, chaise longue en stoel. Het was draagbaar en had gewatteerde armleuningen en een stalen frame. Ontwikkelingen  en hoge eisen van de Fransen brengen ons naar het einde van de 19e eeuw. In deze periode zijn er veel ontwerpen bedacht voor zogenaamde bewegingsstoelen. Deze stoelen waren van hout gemaakt met een rijk beklede zitting en rugleuning.

 

De chaise longue is mateloos populair. Het ligbed biedt ontspanning, vertier en luxe. De ontwikkelingen van een relaxstoel beginnen nu echt vormen aan te nemen. We gaan naar het jaar 1930, waar twee Amerikaanse neven patent krijgen op een houten fauteuil. Zij maakten een gestoffeerde fauteuil met een mechanisch beweging bij de rug en benen. Al snel neemt de vraag naar deze relaxfauteuils toe.


Een comfortabele relaxfauteuil.


De relaxfauteuils werden steeds comfortabeler en in grotere getale geproduceerd. Dit had als doel dat steeds meer mensen zich een fauteuil konden veroorloven. Er kwam steeds meer variatie in het materiaal van de stoel als wel het uiterlijk. Op deze manier kreeg de relaxfauteuil een steeds duidelijker plaats in een huishouden. Tegenwoordig is er zoveel keus dat u kunt kiezen, welke relaxfauteuil het beste bij u past. Naar wat voor soort relaxfauteuil bent u op zoek? Weet dat wij u graag adviseren hierin. Uw wensen staan bij ons voorop, op deze manier weet u zeker dat u een eerlijk, helder en transparant advies krijgt.


Telefoon: 052 565 6641   |   Email: info@ravissant-zetels.nl   |   KvK-nr.: 73499102

 

Adresgegevens van showroom: Industrieweg 1, 4153 BW in Beesd.

[ Bezoek showroom alleen op afspraak ]

Telefoon: 052 565 6641

Email: info@ravissant-zetels.nl

KvK-nr.: 73499102


Adresgegevens van showroom: Industrieweg 1, 4153 BW in Beesd. 

De showroom is alleen geopend op afspraak!

Adresgegevens van showroom: Industrieweg 1, 4153 BW in Beesd. 

 

[ Bezoek showroom alleen op afspraak ]
Meubelfabriek De Toekomst   /   Blog   /   FAQ   /   db interior design